Şualar
İman esaslarını bu asrın anlayışına uygun bir şekilde aklî delillerle ispat ve izah eden Risale-i Nur eserlerinden Şualar, 15 şuadan oluşmaktadır. Allah’ın varlığını ve birliğini, Ahiret’i ve diğer imanî meseleleri güzel bir üslupla izah etmektedir. Bu şualardan,
İkinci Şua:
Tevhid hakikatine dair kıymettar bir risaledir.
Dördüncü Şua:
حَسْبُنَا اللّٰهُ وَنِعْمَ الْوَك۪يلُ
ayetinin bir nevi tefsiri mahiyetindedir.
Yedinci Şua:
Kainattan hâlıkını soran bir seyyahın müşahedatı olup mevcudat tabakalarının Cenab-ı Hakk’ı ne şekilde gösterip tanıttığını otuz üç mertebede beyan eder. Bu mertebeler içinde semavat, yeryüzü, hayvanlar, nebatat, denizler, dağlar gibi tabakalar bulunur.
“İnsanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi; Hâlık‑ı kâinat’ı tanımak ve ona iman edip ibadet etmektir.” düsturu doğrultusunda her bir şeyde Allah’ı tanımanın bir yolu olduğunu gösterir.
Dokuzuncu Şua:
Öldükten sonra dirilmeye dairdir. Haşir akidesinin pek çok ruhî faydalarından ve hayatî neticelerinden bir tek netice-i câmiayı ihtisar ile beyan ve hayat‑ı insaniyeye hususan hayat‑ı içtimaiyesine ne derece lüzumlu ve zarurî olduğunu izhar ve bu iman‑ı haşrî akidesinin pek çok hüccetlerinden bir tek hüccet-i külliyeyi icmal ile göstermek ve o akide-i haşriye ne derece bedihî ve şüphesiz bulunduğunu ifade etmekten ibaret olarak iki noktadır.
On Beşinci Şua:
Birinci Makam,
لَٓا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَحْدَهُ لَا شَر۪يكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْي۪ى وَ يُم۪يتُ وَ هُوَ حَىٌّ لَا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَد۪يرٌ وَ اِلَيْهِ الْمَص۪يرُ
şeklinde ifade edilen kelam-ı tevhiddeki hüccetler ile Fatiha suresinin bir nevi tefsirini içerir. Ayrıca, “Bu kâinat sahibinin tezahür‑ü rububiyetine ve sermedî uluhiyetine ve nihayetsiz ihsanatına küllî bir ubudiyet ve tanıttırmakla mukabele eden Muhammed aleyhissalâtü vesselâm, bu kâinatta güneşin lüzumu gibi elzemdir” diye başlayan kısımda peygamber efendimizin nübüvvetini ispat eder.
İkinci Makam ise,
İlim, irade ve kudret sıfatlarına dairdir. Cenab-ı Hakk’ın sonsuz ilmini, her şeye tasarruf eden iradesini ve her şeye hükmeden kudretini külli delillerle ispat eder.
***
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.